Ring til os: +45 65 45 58 59

<
>

Østjysk gourmet

Højskoleophold med smag

Du kommer til at smage dig igennem det østjyske, når Brandbjerg Højskole slår dørene op for et spændende højskoleophold med masser af smagsoplevelser. Vi skal besøge nogle af de bedste østjyske specialistproducenter. Vi skal ud at spise på Restaurant Moment, en af Danmarks førende restauranter indenfor grøntsagsbaseret mad. Og ugen sluttes af med et besøg på Michelin-restauranten Me I Mu i Vejle. Derudover skal vi høre spændende oplæg af blandt andet Søren Ryge samt nyde den ægte højskolestemning med morgensamlinger og sang.

Dato 25.03- 29.03.19, Brandbjerg Højskole.

Pris Dobbeltværelse: Fordelspris 5.250 + 15 kr. gebyr. Normalpris 5.650 kr. + 15 kr. gebyr.
Enkeltværelse: Fordelspris 5.850 kr. + 15 kr. Normalpris 6.250 + 15 kr. gebyr.

Prisen er inklusiv overnatning og forplejning samt alt beskrevet i nedenstående program.

Din pris fra: DKK 5.250,00

+ 15 kr. gebyr.

Køb

  • Beskrivelse
  • Specifikationer

Beskrivelse

Spændende gourmetoplevelser i Østjylland
Glæd dig til at skulle gå på opdagelse i den østjyske-madkultur, som blomstrer disse år. Mikrobryggerier, eksklusive restauranter, lokale producenter er alle med til forme den danske madkultur. I denne uge vil vi dykke ned i det østjyske med tre ture, hvor vi skal besøge nogle af Østjyllands lækre specialister. Derudover vil ugen byde på hele to gourmetoplevelser, når vi først skal besøge Restaurant Moment, en af danmarks førende restauranter indenfor grøntsagsbaseret mad, og slutter ugen af med et besøg på Michelin-restauranten Me I Mu i Vejle.

I løbet af ugen vil der være indlagt dejlige vandreture i lokalområdets smukke forårsfriske natur, vi skal høre foredrag med vedkommende foredragsholdere som Gastronauten Per Guldbrandt og den folkekære fortæller Søren Ryge og ikke mindst nyde højskolens lækre mad fra det øko-sølvmærkede og bæredygtige køkken.

Kursusleder
Nikolaj Hygebjerg: Bor i økosamfundet Friland, hvor han er i gang med at bygge sit eget hus. Derudover er han børnebogsforfatter og i gang med et projekt, hvor han skriver 17 børnebøger om FN´s 17 verdensmål, og så er han selvfølgelig højskolelærer på Brandbjerg Højskole.

Medvirkende
Per Guldbrandt, iværksætter, kok, tjener, foredragsholder og brændende fortaler for økologi og ærlig mad. En passioneret mand med en eventyrlig livshistorie og et smittende engagement.
Søren Ryge: Uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet. Er selvlært haveekspert. Redaktør af Det Danske Haveselskabs blad “Haven” i årene 1978-1990. Han lavede sine første tv-programmer i 1977 og har endvidere siden 1988 haft udsendelsen “Søren Ryge” på DR1, der er en direkte udsendelse sendt fra hans egen have på Djursland med kun ét kamera, hvilket siden har været betegnet som dogme-tv.
Karoline Nolsø Aaen: Ekspert i permakultur og indehaver af firmaet Myrrhis hvor hun sammen med sin mand er ved at starte Danmarks først permakultur med landbrug og planteskole. Hun afholder kurser i permakultur og har skrevet bogen “Permakulturhaven”.
Mathias Andersen: Frilænder, biolog og ølbrygningsentusiast
Jakob Vinkler: Madkunstner, madentreprenør, selvlært kok. Manden bag en lang række nytænkende og vilde madprojekter, som udspringer fra Østjylland og Kulturby 2017.

Mandag den 25.03

11.00-12.00: Ankomst og indkvartering

12.15: Frokost

13.00: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.

15.30-17.30: Per Guldbrandt: Madhåndværker – når værdier betyder mere end penge: Gastronaut Per Guldbrandt fortæller om mad og iværksætteri. En meget personlig beretning om livet som iværksætter, om at komme i TV-programmet ”Løvens hule”, om betydningen af den gode råvare og om hvordan smagens kompleksitet er en evig uudtømmelig inspirationskilde. Et oplæg krydret med tanker omkring økologi, micro-produktion og hvorfor så få madhåndværkere egentlig kan leve af deres forretning.

19.30 – 20.30: Nikolaj Hygebjerg: Mit liv på friland – om at følge sin passion: I 2016 tog Nikolaj og hans kone Laila sammen med deres tre børn en stor beslutning. De sagde to fuldtidsjobs op og købte en grund i økosamfundet Friland på Djursland. På Friland skal de bygge deres eget hus af bæredygtige materialer, men det er selvfølgelig kun en lille del af historien. De gik også ned i arbejdstid og deler i dag én stilling på Brandbjerg Højskole og skal de næste 5 år bo i to ombyggede skurvogne som midlertidig bolig. Hør historien bag beslutningen og drømmen om, hvad det kan/skal føre med sig.

Tirsdag 26.03

8.30: Morgensamling: Om Brandbjerg som værdibaseret højskole med noget på hjertet for alle der besøger skolen.

9.15: Heldagstur til Djursland:

11.00: Fish-a-deli-cirkus og andre madkunstprojekter: Vi skal møde madentreprenøren Jakob Vinkler som står bag restaurantkonceptet SMAG i Ebeltoft, fællesspisninger og en række alternative mad-events på Djursland. Jakob vil fortælle os om alle sine madprojekter. Herefter skal vi prøve et måltid med nogle af elementerne fra Fish-a-deli Cirkus. Hvor vi i et cirkustelt indendørs på Grenaa havn skal smage retter af nogle af de fisk vi normalt ikke spiser. Alt sammen i en stemningsfuld ramme.

14.00: Besøg i økosamfundet Friland.
Vi drikker medbragt kaffe og kage i fælleshuset Ravnen og får den spændende historie om Frilands 15 årige historie. Friland er et økosamfund med omkring 110 beboere, hvoraf de fleste har bygget eller er ved at bygge deres eget hus. Bag Friland er en række principper om bæredygtig livsstil. En del handler om klassisk bæredygtighed som affaldsfrihed og eget spildevandsystem m.m., men en del handler også om, hvordan vi i dagens Danmark kan finde tilbage til nogle gamle værdier og træde ud af hamsterhjulet, mange familier i dag føler sig fanget i, med større livsglæde til følge.

14.30: Rundvisning på Friland: Nikolaj viser rundt på Friland med de mange sjove og anderledes byggerier, indtil vi ender hos:

15.30: Permakulturhaven v/ Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb: Karoline og Tycho vil vise rundt i deres permakultur-landbrug på Friland, hvor de dyrker lokale grøntsager, har en planteskole og underviser i permakultur. En ny måde at dyrke have og landbrug uden at grave og gøde, men stedet designe haven, så planterne støtter hinandens vækst på baggrund af naturlige mønstre.

17.00: Mikrobryggeri af øl: Vi slutter besøget af i fælleshuset Ravnen, hvor Frilænder Mathias Andersen vil fortælle om sin produktion af øl i mikromængder. Han brygger i meget små mængder og sælger ikke af øllet, men har f.eks. et samarbejde med Restaurant Moment, hvor de har lavet temaaftener sammen. Vi skal selvfølgelig smage på den smagfulde øl.

18.30: Gourmetoplevelse ud over det sædvanlige: Restaurant Moment på Friland: Restaurant Moment er en et år gammel restaurant, som med lynets hast har opnået stor opmærksomhed. Det er en såkaldt grøntsagsbaseret gourmetrestaurant. Menuen skifter konstant med årstiden og de tilgængelige råvarer. Derfor spejler menuen “momentet”- forsøget på at ophøje og finde potentialet i lokale og vilde produkter. Vi garanterer en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

Onsdag 27.03

8.30: Gåtur til formiddagens besøg (ca. 7 km) (dårligt gående kan blive kørt)

10.30-13.00: Hopballe Mølle: Vi skal besøge det lokale gamle mølleri ved Grejs Å i smukke omgivelser. Vi skal møde ejeren af Hopballe Mølle og høre historien om gården, der er en gammel selvstændig mølleejendom, hvorpå der gennem næsten 600 år har været mølleri. Ved møllen var der også et savværk. Hopballe Mølle er en gammel slægtsgård, som har været i familiens eje siden 1807 – hele tiden gået i arv fra far til søn. Den nuværende ejer er således 6. generation. Der har altid været tradition for dyrehold på stedet, før i tiden var det heste, køer, får, grise, gæs, ænder, høns og kyllinger. I dag er det især kyllinger af høj kvalitet, der opfostres og sælges til hele landet. Skal man have Danmarks bedste kyllinger, er de fra Hopballe Mølle! Og vi skal selvfølgelig smage på varerne, så til frokost inviterer Hopballe Mølle på dejlig menu med den lækre Hopballe-kylling og hjemmelavede kager til dessert.

13.00: Besøg hos lokal bondemand som vil fortælle om sin lille produktion af kød og grøntsager til bl.a. Brandbjerg Højskole.

15.30-17.30: Besøg hos Fary Lochan – et lokalt whiskey-destilleri: Vi skal besøge det lokale whiskey-destilleri, Fary Lochan, hvor der laves både single malt whiskey i høj kvalitet, snaps, gin og likør. Efter en kyndig rundvisning, med beretningen om både hvorfor og hvordan man får ideen til at satse alt og etablere et whiskeydestilleri i Danmark, skal vi selvfølgelig smage på de udsøgte våde varer.

19.30: 19.30: “Så syng da Danmark”: Vi vil blive introduceret til nye og gamle sange i højskolesangbogen. Vi skal synge en masse højskolesange og høre om baggrunden for dem.

Torsdag 28.03

8.30: Forlænget morgensamling med masser af højskolesang

10.30-12.00: På vandretur i skoven omkring Brandbjerg: Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og opleve det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder, ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv, på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.

14.00-16.00: Forstander Simon Lægsgaard: Den gode smag.
Et foredrag og et oplæg til debat om hvordan vi udvikler vores personlige smag. Er det noget, vi er født med, eller er det tillært?
Den enkeltes svar på det spørgsmål har afgørende betydning for, hvordan vi opfatter verden, hvor dannelsesparate vi hver især er, og hvor villige vi er til at følge vores nysgerrighed livet igennem. Undervejs kommer vi omkring mange anekdoter om mad, vin, opdragelse, holdninger og oplevelser samlet op gennem et liv i den gode smags tjeneste.
Med bus til ugens højdepunkt:

19.00: Gourmet på Me I Mu – Vejlerestaurant med en stjerne i Michelinguiden: Som kun en af fire restauranter uden for hovedstaden er Memu blevet hædret med en stjerne i Michelinguiden. På Restaurant Me I Mu får du en gourmet oplevelse i rolige og intime rammer, hvor du kan fordybe dig i årstidens nøje udvalgte råvarer. De bruger kun råvarer af højeste kvalitet og fra mange lokale producenter og har fokus på at give dig en fuldendt smagsoplevelse ud over det sædvanlige, hvor mad og vin går op i en højere enhed. Her vil du blive forkælet med små serveringer tilberedt af dygtige håndværkere med sans for detaljen, smag og æstetik. En oplevelse der udfordrer og beriger dig, og hvor alle sanser vækkes. Vi skal smage deres Me|Mu Fabel som beskrives således:

Et sagn om årstiden og
smagen af sæsonens råvarer
Et kort indblik i
det vi går og sysler med
En 4 retters menu bestående af
13 serveringer

Fredag 29.03

8.30: Morgensamling: Nikolaj Hygebjerg: De 17 Fabler: Om hvordan Nikolaj er i gang med at skrive 17 børnehistorier baseret på FNs 17 verdensmål omkring bæredygtighed.

9.30-11.15: Søren Ryge: Haven og menneskene jeg har mødt: Søren Ryge Petersen er en historiefortæller i særklasse, der i en menneskealder har fastholdt os foran skærmen. Søren Ryge fortæller om haven, naturligvis. Men også om landskaber i Norden og om de mennesker, der lever der. Søren Ryge møder mennesker med respekt, interesse og oprigtighed, han er aldrig ironisk, sarkastisk eller distancerende. Søren Ryge fortæller os om mennesker og deres hverdag, som de selv ser den, han taler ikke op til folk eller ned til folk – han taler i øjenhøjde.

12.15-13.00: Frokost

13.00: Farvel og tak for denne gang
Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.15, samt dejlig aftensmad kl.

18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Bemærk
Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.
Brandbjerg Højskole er teknisk arrangør.

Specifikationer

SKU:
#988

All rights reserved © 2015 - 2019 Jysk Fynske Medier P/S