Ring til os: +45 65 45 58 59

Julen er traditionernes tid

Tekst: Rikke Nygaard Ager

Julen er ikke bare hjerternes tid – det er traditionernes tid. Det er næsten umuligt at overse, hvad tid på året det er, når julen står for døren. Rundt om i landet bliver der pyntet op med grønne grantræer, røde nisser og flotte lys – både rundt om i byen og hjemme i de private stuer. Mange kan nok nikke genkendende til, at det ikke følges som rigtig jul, før de forskellige traditioner endnu engang dukker op. Alle de særlige juletraditioner bidrager hver især til den særlige julestemning, der præger Danmark i december måned.

Julepynten bryder byerne
Ved juletid pyntes der op rundt om i de danske og udenlandske byer. De fleste byer har et stort og prægtigt juletræ ved byens samlingspunkt, og i mange af de større byer er dekoreret med flotte lys. Julepynten skaber en helt særlig hyggelig og eventyrlig atmosfære, der gør det svært ikke at komme i julestemning. Der er dog nogle byer, der skiller sig ud fra mængden ved at gøre lidt ekstra ud af julepynten.

Mange danskere tager hvert år på en juletur til den hyggelige tyske hansestad ved navn Lübeck. Her finder man hele 7 forskellige markeder op til jul, hvor stemningen er i top. Byens flotte bygninger er smukt dekoreret med julelys for alle pengene, og i julemarkedernes boder kan man gå på opdagelse og smage lækre specialiteter. 

Se vores juletur her

Det er dog langt fra kun den tyske by, der formår at skabe den unikke julestemning gennem flot og dekorativ julepynt. Også Danmarks hovedstad København bliver hvert år dekoreret med betagende julelys. På en gåtur gennem Strøget mærker man hurtigt den særlige stemning, der opstår i byen på denne tid af året. 

Julen synges ind
Sange og salmer fylder meget, når det er jul i Danmark. De gamle julehæfter findes frem, hvori man finder de smukke salmer og klassiske julesange. I de fleste hjem går man hånd i hånd rundt om det pyntede juletræ, mens man synger det bedste man har lært. Der er ingen tvivl om, at julesangene er en stolt og vigtig tradition. Og det føles ikke som rigtig jul, før alle de gode julesange blæser ud af radioen. 

I TV finder man en række forskellige julekoncerter – heriblandt kan nævnes DR’s Store Juleshow, der hvert år op til jul sendes på DRs hovedkanal. Flere og flere danskere har gjort det til en del af deres juletraditioner at tage ind og se en vaskeægte julekoncert. 
Stemningen i salen, når dygtige solister og musikere spiller klassiske og velkendte salmer såvel som nye og moderne julesange er noget helt specielt.

Hos Jysk Fynske Mediers fordelsklubber har du i år mulighed for at tage med til en masse fantastiske julekoncerter og shows.

Caroline Henderson
Paul Potts
Nøddeknækkeren i Tivolis Koncertsal

Mandkorets julekoncert i Sønderborg

Sound of Christnas i Esbjerg
Sound of Christmas i Kolding

De klassiske juleretter - Den gode julemad 
Mange vil mene, at madlavningen har en særlig betydning for julens traditioner. Her hersker faste holdninger til, hvad julebordet skal indeholde, og hvordan maden skal tilberedes. I de fleste danske hjem består det klassiske julemåltid af enten and, ribbensteg eller gås sammen med brune kartofler, rødkål og sovs. Traditionerne rækker dog langt ud over måltidet juleaften. I Danmark er der nemlig tradition for at holde julefrokost i selskab med venner eller kollegaer. Her serveres en række lækre og velkendte danske retter såsom sild, leverpostej, ribbensteg, frikadeller og meget andet. Også bagværket præges ved juletid, hvor mange går i køkkenet for at bage velsmagende brunkager, pebernødder, vaniljekranse og klejner – men også æbleskiver, konfekt og honningkager hører julens måned til. 

Juletid = shoppetid 
Under juletræet lægger de flotte julegaver pakket ind i glansfuldt papir. Julen er hjerternes tid, hvor det handler om at vise sine nærmeste, hvor meget de betyder. Dette kan blandt andet gøres ved at give en julegave. Julegaverne køber dog ikke sig selv. Mange stresser over julegaveindkøbene, hvorimod andre formår at gøre det til en hyggelig udflugt.

I den dejlige tyske by ved navn Neumünster er stemningen i top op til jul. Derfor vælger mange at besøge byen netop ved juletid. Her er der rig mulighed for at gøre juleindkøbene til en hyggelig og fornøjelig oplevelse. Gå på opdagelse i Neumünsters flotte pyntede gader og på byens traditionelle julemarked eller besøg det store populære Designer Outlet Neumünster. Julegaveindkøbene bliver klaret, mens byens fantastiske atmosfære og stemning smitter positivt af på julehumøret. 

Se vores tur her

Juleophold er populære
I juletiden handler det om at være sammen med dem, du holder af. Så hvorfor ikke invitere én du har kært med på et hyggeligt juleophold? Hos Jysk Fynske Mediers Fordelsklubber tilbyder vi en række forskellige ophold, hvor der er skruet op for julestemningen. Vi har ophold med overnatning i Svendborg eller København, der begge byder på fantastiske julekoncerter og velsmagende klassiske julebuffeter. På vores ophold i Lübeck er den eventyrlige julestemning sikret gennem byens smukke julebelysning og hyggelige små juleboder.

Juleophold til Lübeck

En alternativ jul 
Julen er en dejlig måned, hvor de færreste vælger at trappe ned for traditionerne. Dog er der en del, der alligevel vælger at fejre julen på anden og mere utraditionel vis. Mange synes netop, at sneen er smuk, men vejret for koldt. Derfor er der ikke noget at sige til, at nogle vælger at fejre julen under varmere himmelstrøg end de danske.

Hos Jysk Fynske Mediers fordelsklubber har vi lige nu en fantastisk julerejse til det smukke Madeira. Her er der rig mulighed for at slappe af og nyde den betagende natur. På rejsen kan man blandt andet besøge øens hyggelige byer, opleve en lokal vinsmagning og vandre gennem øens flotte landskaber. Juleaften har vi naturligvis sørget for en helt særlig julemiddag på en lokal restaurant. 

Se vores fantastiske julerejse her

Vil du gerne se flere fantastiske juleoplevelser? Så klik her

All rights reserved © 2015 - 2019 Jysk Fynske Medier P/S